Важливість вивчення укемі в айкідо як способу уникнення травматизму

  • О. Серпутько
  • С. Степанюк
  • Н. Малетич
  • Л. Харченко-Баранецька
Ключові слова: айкідо, укемі, травматизм, бойові мистецтва, страховка тіла.

Анотація

В статті дано аналіз одного з ключових понять східних одноборств – укемі, тобто страховка тіла, що базується на принципі збереження рівноваги. Визначено важливе значення укемі, а також його вивчення, та правильної техніки виконання, з метою збереження здоров’я спортсменів айкідо, уникнення травматизму та, як наслідок, можливості продовження повноцінної практики не лише до зрілого, а й до похилого віку.

Розкрито та охарактеризовано стан фізкультурно-спортивної діяльності спортсменів з айкідо, що базується на взаємодії двох партнерів (уке та наге), які, хоч і виконують різні рухові дії, насправді обидва і рівній мірі приймають участь у відпрацюванні певної техніки, чи руху, або ж кидка. І ефективність цієї роботи залежить як від дій наге, так і від готовності уке втрачати рівновагу, виконуючи доцільне укемі, аби не тільки адекватно та вчасно зреагувати на прийом, а й швидко відновити її, демонструючи готовність знову атакувати та взаємодіяти з партнером.

Виявлено, що кращому відпрацюванню різних видів страховок тіла укемі сприяє вміння уке вчасно розслаблятися та відчувати так зване мусубі – поняття, що об’єднує і таймінг, і інтуїтивне відчуття партнера, а не лише передбачає адекватну реакцію на певний фізичний вплив. Крім того, встановлено, що кращому виконанню укемі також сприяє гнучкість тіла, яка також потребує додаткового тренування як в індивідуальному, так і в парному режимі. Важливим аспектом вважаємо той факт, що техніка виконання укемі лишається сталою, незалежно від того, на якій поверхні виконується страховка тіла, чи знає уке, яка техніка зараз буде виконуватися, чи є партнер його постійним напарником, або ж вони працюють разом вперше, а також чи виконувана техніка демонструється зі зброєю, або без неї.

На основі власного досвіду практики та викладання айкідо, автори даної статті наголошують на важливості вивчення укемі в айкідо як першочерговій руховій навичці, якої, в першу чергу, має навчитися айкідока, незалежно від свого віку та попереднього досвіду як загально-фізичної підготовки, так і в бойових мистецтвах.

Результати представленого дослідження можуть використовуватися при підготовці до атестацій з айкідо на всі рівні, а також в ході поточних тренувань в будь-якому періоді річних циклів.

Посилання

Boguszewski, D., Kerbaum K. Judo training as a means of reducing susceptibility to injury during falls. Medycyna Sportowa. Polish Journal of Sports Medicine, 2011, 27(3): 205-212.

Boguszewski, D., Suchcicka, B., Grzegorz Adamczyk, J., & Białoszewski, D. The functional efficiency and incidence of injuries in men practicing aikido. Pilot study. Journal of Combat Sports & Martial Arts. 2013, Vol. 4 Issue 1, p. 67–73.

Saotome, M. Aikido and the Harmony of Nature. Boston & London: Shambhala Publications Inc., 1993. 251 p.

Shioda Gozo. Dynamic Aikido. Kodansha International; Illustrated edition. 2013. 160 p.

Stepanyuk, S., Serputko, O., Kharchenko-Baranetska, L., Koval, V., Tkachuk V. The problem of preparation of aikido athletes of the second period of adulthood for the first and second dan degree attestation. Scientific Journal of National Pedagogical Dragomanov University. Series 15. Scientific and Pedagogical Problems of Physical Culture (physical Culture and Sports), 1 (145), 2022. p. 13-16. https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series15.2022.1(145).03.

Stepanyuk, S., Serputko, O. Lukyanchenko M., Turchyk I. The concept of center in aikido study. Scientific Journal of National Pedagogical Dragomanov University. Series 15. Scientific and Pedagogical Problems of Physical Culture (physical Culture and Sports), 6 (151), 2022. p. 15-17. https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series15.2022.6(151).03

Svetlana Ivanivna Stepanyuk, Olha Kostyantynivna Serputko, Luidmyla Leonidivna Kharchenko-Baranetska. Peculiarities of vestibular training in adults with cerebral palsy in aikido classes. Physical education and sports as a factor of physical and spiritual improvement of the nation: Scientific monograph. Riga, Latvia: ―Baltija Publishing‖, 2022. 458 p. https://doi.org/10.30525/978-9934-26-201-2-12.

Ueshiba, K. The spirit of aikido. 1st ed. Kodansha International. 1984. 128 p.

Yamada, Y. Ultimate Aikido: Secrets of Self-Defense and Inner Power. Citadel; 1994. 212 р.

Zetaruk, M. N., Violán, M. A., Zurakowski, D., & Micheli, L. J. Injuries in martial arts: A comparison of five styles. British Journal of Sports Medicine, 39(1), 2005. 29–33.

Опубліковано
2022-07-30
Як цитувати
Серпутько, О., Степанюк, С., Малетич, Н., & Харченко-Баранецька, Л. (2022). Важливість вивчення укемі в айкідо як способу уникнення травматизму. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15. Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт), (7(152), 11-14. https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series15.2022.7(152).02