СПЕЦИФІКА ХАРЧУВАННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ХУДОЖНІХ ВИДІВ СПОРТУ (ПРОБЛЕМИ ТА НЕДОЛІКИ)

  • Л.М. Путро
  • Д.Н. Котко
  • Н.Л. Гончарук
  • С.Н. Шевцов
Ключові слова: художні види спорту, спортсмени, раціони харчування.

Анотація

Мета: узагальнити дані науково-методичної літератури та власних досліджень з питань особливостей (специфіки) харчування представників художніх видів спорту. Матеріал: систематизовані дані сучасної науково-методичної літератури та власних досліджень, що стосуються специфіки харчування художніх видів спорту. Проведено аналіз кількісної та якісної повноцінності харчових раціонів (вибірково) спортсменів, вивчений режим харчування, використовуючи метод анкетування. Результати: вибірковий аналіз харчових раціонів цієї групи спортсменів показав енергетичну і якісну незбалансованість харчових раціонів, а також порушення режиму харчування. Не виявлено збалансованого, адекватного використання до фізичних навантажень, споживання основних енергетичних компонентів їжі. Виявлено дефіцит вітамінів групи В і мінеральних речовин. Висновки: аналіз і узагальнення спеціальної науково-методичної літератури та власних даних свідчить, що проблема харчування художніх видів спорту є актуальною і недостатньо вивченою в процесі тренувальної та змагальної підготовки. З огляду на специфіку харчування (низькокалорійні дієти), доцільно використання продуктів підвищеної біологічної цінності (ППБЦ) та дієтичних добавок (ДД) з метою корекції харчових раціонів спортсменів даних видів спорту.

Посилання

Aranson M.V.(2001), “Nutrition for Athletes” M:Physical education and sport, 224р

Borisov I.M. (2003), “Nutrition for gymnasts”, Gymnastics. Issue. 2, pp. 43-8

Volkov N.I., Nesen E.N. and Osipenko A.A. (2000), “Biochemistry of muscle activity”, K.: Olympus. lit., 502 р.

Goldberg N.D. and Dondukovskaya R.R. (2007), “Nutrition for young athletes”, M.: Sov. Sport, 240 р

Kruchanytsya M.I, Mironyuk I.S, Razumikova N.V, Kruchanytsya V.V, Bric V.V. and Kish V.P. ( 2019), “Fundamentals of nutrition”: a textbook, Uzhgorod: Issue of UzhNU "Goverla", 252 p

Mohan R. and Glesson M. (2001), “Biochemistry of muscle activity and physical training”, K.: Olympus. lit., pp.81-110.

Pilate T.L. and Ivanov A.A. (2012), ”Biologically active food additives (theory, production, use)”. M.: Avvalon, 710 p.

”Nutrition of athletes: a guide for professional work with physically prepared people” under the editorship of Christine A. Rosenblum. (2006), K.: Olympus. lit.,.535p

Platonov V.N. (2004), “The system of training athletes in Olympic sports. General theory and its practical application: textbook for universities physical education and sport” K.: Olympus. lit., 808 p

Polievsky S.A. (2005),”Fundamentals of individual and collective nutrition of athletes”. M.: Physical education and sports, 384 p.

Polievsky S.A. (2015), “Sports.Nutrition”, M.:Publishing. Academy Center, 208р

Putro L.M. (2014),”Organization and assessment of the actual nutrition of athletes - representatives of complex coordination sports”, Science in Olympus Sports, № 2. pp. 29-33.

Putro L.M. “Nutrition Features of Athletes – Dancers” (2009), Sports medicine, № 1-2, pp. 29-35.

Putro L.M. (2012),”Products of high biological value (PHBV) in the practice of sports (correction of food rations)”, Sports medicine, № 2. pp. 85-8 Sports Nutrition Technology” - PDFhtts: //docplayer.ru /347164-Tehnologiya-productov-sportiv

Shakhlina L.G. (2006),”Nutrition of women athletes and its features”, Sports medicine, № 2, pp.120-130.

Shakhlina L.G. and Vovchanytsya Yu.L (2018),. “Iron deficiency in women in the practice of sports of the highest achievements”, Sports medicine, № 2, pp. 27-34.

Bowden J. (2009), “Nutrients for anemia”, Better Nutrition, V.71. pp. 18-20. 19. Dang C.V. (2001), “Runners anemia”, Jama.,V.286, №6, pp. 714-6.

Nutrition in sport - Pilar Martin Escudero pilarmartinescudero.cs /JunioDic2014/ NutritioninSport-Ronald-J-

Maughan.pdf/

Wick M and Lehman P (2003). Iron Metabolism. In ClinicalFspects and Laboratory Iron Metabolism, Anemias(pp.2-16) Springer Vienna.

Close G.L., Hamilton L., Philp A. et al. New strategies in sportnutrizion to increase performange // Free Radic Biol Med. 2016. V. 98. P. 144–158. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2016.01.016

Hawley J.A., Morton J.P. Ramping up the signal: promoting endurance training adaptation in skeletal muscle by nutritional manipulation // Clin Exp Pharmacol Physiol. 2014. V. 41. P. 608–613.

Impey S.G., Hammond K.M., Shepherd S.O. et al. Fuel for the work reguired: a practical approach to amalgamating train-low paradigms for endurance athlets //Physiol Rep. 2016. V. 4. № 10. P. e12803. doi:

14814/phy2.12803

Marquet L.-A., Hausswirth Ch., Molle O., Hawley J.A. et al. Periodization of Carbohydrate Intake:Short-Term Effect on Performance // Nutrients. 2016. V. 8. № 12. P. 755. doi:10.3390/nu8120755

Thomas D.T., Erdman K.A., Burke L.M. Position of the academy of nutrition and dietetics, dietitians of Canada, and the American college of sports medicine: Nutrition and athletic performance // J. Acad. Nutr. Diet.2016. V. 116. P. 501–528.

Опубліковано
2020-09-04
Як цитувати
Путро, Л., Котко, Д., Гончарук, Н., & Шевцов, С. (2020). СПЕЦИФІКА ХАРЧУВАННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ХУДОЖНІХ ВИДІВ СПОРТУ (ПРОБЛЕМИ ТА НЕДОЛІКИ). Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15. Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт), (4(124), 74-79. https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series15.2020.4(124).15